Tıbbi Maske İç İmkanlarla Üretim Kılavuzu

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından Korona virüs (COVID-19) pandemisi sebebiyle ve bulaşın önlenmesi amacıyla koruyucu tıbbi maske kullanımı önerilmektedir. Mevcut kanıtlara dayanarak, COVID-19 virüsü insanlar arasında hava yoluyla (havadan iletim) bulaşma şeklinde değil, yakın temas ve damlacıklar yoluyla bulaşır. Uygun bir tıbbi maskeyi kullanmak, sağlık bakım işlemleri esnasında çalışma ortamını burun ve boğazdan kaynaklanan damlacık kontaminasyonundan korumak için etkili bir araçtır.

T.C. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü COVID-19 (SARS-CoV-2 Enfeksiyonu) Rehberi (Bilim Kurulu Çalışması)’na göre kesin/olası COVID-19 vakaları ile 1 metreden daha yakın temas edecek personel için gerekli Kişisel Koruyucu Ekipman (KKE) olarak tıbbi maske kullanımı önerilmektedir ve rehberin “Kişisel Koruyucu Ekipman Kullanımı Önerileri” tablosunda bu hususlar detaylandırılmıştır.

Yine DSÖ Koronavirüs Hastalığı İçin Kişisel Koruyucu Ekipmanların Doğru Kullanımı 2019 (COVID-19) Rehberine göre sağlık tesislerinde Covid-19 hastalarına bakım veren sağlık çalışanları, ilgili hastanın odasına giren temizlik görevlileri, hasta odasına giren ziyaretçiler, triyaj alanında solunum semptomları olan hastalar ile laboratuvarda solunum örnekleri üzerinde çalışan laboratuvar teknisyenlerinin KKE kapsamında tıbbi maske kullanması gerektiği belirtilmiştir.

Bu kılavuz Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğüne bağlı tüm sağlık tesislerinde KKE kapsamında sadece kurum içi kullanımı esas olmak üzere pandemi durumu ortadan kalkıncaya kadarki süre zarfında standartlara uygun iç imkânlarla tıbbi maske yapımını tarif etmek amacı ile düzenlenmiştir. Kılavuzda belirtilen işlemlere göre sağlık tesislerimizde acil durumlarda görevlendirilen ilgili personel tarafından tıbbi maske üretilebilecektir. Maske yapım işleminin gerçekleştirilmesi için sağlık tesislerinde sağlanması gereken asgari koşullar aşağıda yer almaktadır. Tıbbi maskelerin yapımından ve kullanımından doğabilecek tıbbi ve hukuki sorumluluklar nedeniyle sağlık tesisi Enfeksiyon Kontrol Komitelerinin uygun görüşünün alınması önem arz etmektedir.

Tıbbi Maske İç İmkanlarla Üretim Kılavuzu.pdf