Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe,26-30 Kasım tarihleri arasında Antalya’da düzenlenen3. Uluslararası – 21. Ulusal Halk Sağlığı Kongresi’ne katıldı.

Kongrede konuşan Bakan Yardımcısı Meşe, daha sağlıklı ve müreffeh bir toplum oluşturmanın temel taşlarından birinin halk sağlığı olduğunu ifade etti.

Halk sağlığının, “örgütlü çabalar yoluyla toplumun sağlığını koruma, güçlendirme sanatı ve bilimi” olduğunu söyleyen Meşe, toplumun sağlık bilincinin artırılarak koruyucu hekimliğin daha etkin sağlanması ve hayat standartlarının yükseltilmesi için tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de halk sağlığı çalışmalarına büyük önem verdiklerini dile getirdi.

Geçmişten bugüne sağlıkta önemli gelişmeler yaşandığını belirten Meşe, Cumhuriyetin kurulmasıyla sağlığın öncelikli konular arasında yer aldığını, Sağlık Bakanlığının ilk kurulan bakanlıklardan biri olduğunu hatırlattı.

“Anne ve bebek ölümleri en hızlı düşen ülkelerden biriyiz”

Bakanlık olarak sunulan halk sağlığı hizmetlerine ve bu hizmetlerin çıktılarına değinen Meşe, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Üreme sağlığı eğitimleri ve evlilik öncesi danışmanlık hizmeti veriyoruz. Gebe ve lohusalara ücretsiz demir ve D vitamini dağıtıyoruz. Yüksek riskli gebelerin doğumlarını en uygun yerde yapabilmelerini sağlıyoruz. Gebelerimizin bilinçli doğum yapmaları için eğitimlere devam ediyoruz. 2008 yılından bu yana sürdürdüğümüz “Misafir Anne” projesi ile yıllık ortalama 6 bin anne ve anne adayına hizmet veriyoruz. Bakanlığımızın anne ve bebek ölüm oranlarını azaltmaya yönelik çalışmaları sonucunda Türkiye, anne ve bebek ölümleri en hızlı düşen ülkelerden biri olmuştur.”

“Aşılama oranlarında yüzde 98 gibi önemli bir başarı yakaladık”

Aşılama oranlarında yüzde 98 gibi önemli bir başarı yakaladıklarına dikkat çeken Emine Alp Meşe, “Bağışıklama oranlarımız Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan Küresel Aşı Eylem Planı 2011-2020 hedeflerinin üzerindedir. 13 antijen ile en geniş aşılama programı uygulayan ülkeler arasındayız. Bebek ve çocuklarımızla birlikte, 2009’dan beri Genişletilmiş Bağışıklama Programı kapsamında risk grubundaki erişkin bireyleri de aşılıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı’nın kararlılıkla uygulandığını ifade eden Meşe, gıda firmaları ve lokantacılarla iş birliği platformu kapsamında tuz azaltma protokolü imzaladıklarını belirtti.

Meşe, bu yıl ekim ayına kadar 253 KETEM ile 7 milyon vatandaşa erişip 18 bin kanser vakasını erken teşhis etmeyi başardıklarını kaydetti.

Halk sağlığının ruhunu kavrayarak insan sağlığı için gece gündüz demeden fedakârca gayret gösteren sağlık çalışanlarına teşekkürlerini ileten Bakan Yardımcısı Meşe, yapılan tüm bu çalışmalar neticesinde, temel sağlık hizmetleri göstergelerindeki başarının tüm dünyada örnek gösterildiğini bildirdi.

Halk Sağlığı Uzmanları Derneğince (HASUDER) “Geleceği Birlikte Kurmak: Halk Sağlığında Çok Sektörlü Yaklaşım” temasıyla düzenlenen kongre 30 Kasım’da sona erecek.