Genel Müdürümüz Doç. Dr. Fatih KARA’nın açılışını yaptığı “Antibiyotik Farkındalık Haftası Sempozyumu” Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Avrupa Ofisi Antimikrobiyal Direnç Program Yönetici Dr. Danilo Lo Fo Wong, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Türkiye Temsilcisi Dr. Pavel Ursu, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Türkiye Temsilcisi Viorel GUTU, TİCK İlaç ve Eczacılık Başkan Yardımcısı Dr. Ecz. Harun Kızılay, TİTCK Akılcı İlaç Daire Başkanı, Tarım ve Orman Bakanlığı temsilcisi, ilgili tüm uzmanlık temsilcileri, İl Sağlık Müdürlükleri, Aile Hekimliği temsilcileri, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) CAESAR Ağı katılımcı laboratuvar sorumlularının katılımı ile Ankara Anodolo Down Town Hotel’de gerçekleştirildi.

Genel Müdürümüz Doç. Dr. Fatih KARA konuşmasında;

“Antibiyotiklerin keşfi sonrasında tedavide kullanılması insan hayatının kalitesine ve yaşam süresine katkı sağlamıştır. Aynı zamanda infeksiyon hastalıklarında da modern tıbbın yapı taşı olarak görev yapmıştır. Ancak zamanla antibiyotiklerin insan ve hayvan sağlığında bilinçsiz ve aşırı kullanımı, hijyen yetersizliği, aşılama ve infeksiyon kontrol önlemlerinin yetersiz uygulanması gibi nedenler antibiyotik direncinin ortaya çıkmasını ve yayılmasını artırmıştır.

Bizlerin önemli bir görevi var… Bu görev antibiyotiklerin etkinliğinin gelecek nesillerde etkinliğinin sürdürülmesini sağlamaktır. Antibiyotik direncini azaltılmalı ve dirençli bakterilerin gelişimini önlenmeye çalışmalıyız. Bunun için en etkili yol antibiyotiklerin akılcı kullanımıdır.

Dünya Sağlık Örgütü, uygun antibiyotik kullanımını “klinik olarak tedavi etkisi maksimum, ilaçla ilgili yan etki ve antimikrobiyal direnç gelişim riski minimum olan antibiyotiklerin maliyet etkin kullanımı” olarak tanımlamaktadır.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de akılcı antibiyotik kullanımı politikaları geliştirilmekte ve antibiyotik kullanımının çözümüne yönelik başlatılan acil durum eylemleri ve farkındalık çalışmaları her geçen gün artmaktadır.

Bakanlık olarak antibiyotik direnci ve akılcı antibiyotik kullanımı konusunda toplumda ve sağlık çalışanlarında farkındalığı artırmak ve iyi uygulamaları teşvik etmek amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlenmekteyiz.

Ülkemizde insan sağlığı, gıda, tarım ve hayvancılık sektörlerinde antibiyotiklerin akılcı kullanımının sağlanması ve antimikrobiyal dirençle mücadele konularında ulusal stratejiler geliştirilmesi ve sektörler arası koordinasyonun sağlanması amacıyla Bakanlığımız koordinasyonunda, Tarım ve Orman Bakanlığı ve ilgili tüm paydaşların katılımıyla “Tek Sağlık” yaklaşımında “Ulusal Antimikrobiyal Direnç Önleme Stratejik Eylem Planı” hazırlanmıştır.

Antibiyotikler sadece hekimin reçete ettiği durumlarda, eczacının danışmanlığında uygun miktar ve sürede kullanılmalıdır.

Hekim reçete etmedikçe kendi kendine ya da yakınlarımızın önerisiyle antibiyotik kullanılmamalıdır.

Antibiyotikler ağrı kesici, ateş düşürücü değildir ve her hastalığı tedavi edemez. Nezle ya da grip gibi virüslerle oluşan infeksiyonlarda antibiyotiklerin tedavide yerinin olmadığı ve gereksiz antibiyotik kullanımıyla istenmeyen yan etkilerin görülebileceği unutulmaması gereken bir gerçektir.

Gerek halk sağlığı etkisi gerekse ekonomik maliyeti nedeniyle son yıllarda küresel gündeminin güncel sorunlarından biri olan antimikrobiyal direnç ve antibiyotik kullanımı konusunda farkındalık oluşturacağına inandığım bu programın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyor, hepinizi saygılarımla selamlıyor, sağlıklı günler temenni ediyorum.” ifadelerine yer verdi.