Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Sağlık Bakanlığının 2020 yılı bütçesi sunumunu yaptı ve milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Sunumda Sağlık Bakan Yardımcıları ve üst düzey bürokratlar da hazır bulundu.

Sağlık Bakanlığı ile bağlı kuruluşlarının 2020 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda sunum yapan Bakan Koca, bugün itibarıyla 928 hastane, 132 ağız ve diş sağlığı merkezi, 511 diyaliz merkezi, 15 üremeye yardımcı tedavi merkezi, 2 bin 840 acil yardım istasyonu, 7 bin 991 aile sağlığı merkezi, 973 ilçe sağlık müdürlüğü ve toplum sağlığı merkezi ile 172 toplum ruh sağlığı merkezinde hizmet verildiğini anlattı.

2016’dan itibaren 10 şehir hastanesinin faaliyete geçtiğini anımsatan Koca, bu hastane kampüsleri ile üniversitelerin iş birliği marifetiyle oluşturulacak mükemmeliyet merkezlerinin alt yapılarını hazırladıklarını bildirdi.

“Bebek ölümleri olağanüstü hızla düşürüldü”

Sağlık hizmetlerini planlarken demografik değişimlerin de göz önünde tutulması gerektiğine değinen Bakan Koca, “2002’den sonra bebek ve 5 yaş altı ölüm hızını önemli ölçüde ve olağanüstü hızla düşürdük. Ölüm hızlarını daha da düşürmek için titizlikle çalışmaya devam ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

“Aşı oranları yüzde 98’e ulaştı”

Bakan Koca sunumunda, aşı reddine de değinerek, şu bilgileri paylaştı:

“Aşı reddinin dünyada ve ülkemizde tartışıldığı bir dönemde, önemli bir başarıya imza attık ve genişletilmiş bağışıklama programımız kapsamında aşı oranlarımızı yüzde 96’dan 98’e çıkardık. Nüfus büyüklüğüne oranla aşılama başarısında dünyadaki liderliğimizi korumaktayız.”

“Obezite merkezi sayısı artırılacak”

Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı’nı kararlılıkla uygulamaya devam ettiklerinin altını çizen Koca, “2018 yılında açmaya başladığımız, obezite merkezlerimizin sayısını 2020’de 120’ye çıkarmayı hedefliyoruz” ifadesini kullandı.

“Her 5 kişiden birinin sigarayı bırakması sağlandı”

Sunumunda tütünle mücadele konusunda yürütülen çalışmalara değinen Bakan Koca, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Özellikle suistimal edilen açık alan kavramını yeniden düzenleyerek, sigarayı görünür olmaktan çıkarmayı hedefliyoruz. Sigara içenlere bu bağımlılıktan kurtulmaları için ALO 171 hattı ve sigara bırakma polikliniklerimizle destek oluyoruz. 2018’de sigarayı bırakmak için arayan her 5 kişiden birinin sigarayı bırakması sağlandı. Bugün itibarıyla faaliyet gösteren sigara bırakma poliklinik sayısı 532, 792 sertifikalı hekimimiz buralarda görev yapıyor. İlaç imkanından da 1 milyon vatandaşımız yararlandı.”

Akılcı Antibiyotik Kullanımı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Akılcı Antibiyotik Kullanımı çalışmaları sonucunda, 2011 yılında yüzde 35 seviyesinde olan “antibiyotik yazılan reçete” oranını 2018 yılında yüzde 24,55’e kadar düşürdüklerini bildirdi.

“Hava ambulansını ücretsiz olarak sunan tek ülkeyiz”

Hava ambulansı hizmetini kamu kaynakları ile yurt içinde ve yurt dışında ücretsiz olarak sunan tek ülkenin Türkiye olduğunun altını çizen Koca, 2008’den itibaren hava ambulansları ile 45 bin vakanın naklinin gerçekleştirildiğini ifade etti.

“Organ bağışında gönüllü sayısını artırdık”

Organ bağışında yürütülen kampanyalarla gönüllü bağışçı sayısının 515 bini aştığına dikkat çeken Koca, ilik naklinde yabancı ülkelere bağımlılıktan kurtulmak için TÜRKÖK adıyla Ulusal Kemik İliği Bankasını kurduklarını hatırlattı.

“127 milyon MHRS randevusu oluşturuldu”

Sağlık hizmetleri kapsamındaki süreçlerde de hızlı bir dijitalleşme yaşandığına dikkat çeken Bakan Koca, “Vatandaşlarımız günün her saati 182 hattını arayarak, mhrs.gov.tr web sitesi veya mobil uygulama üzerinden aile hekimlerine ve istedikleri hastane ve polikliniklere randevu oluşturabilmektedir. MHRS üzerinden 2019 ilk 9 aylık dönemde 127 milyon randevu oluşturulmuştur” şeklinde konuştu.

“Dijital hastane sayısı bakımından dünyada Amerika’dan sonra ikinci sıradayız”

Hastanelerde dijitalleşme seviyesini arttırma yönünde yoğun çalışmalar yaptıklarını ifade eden Koca, “Dijitalleşme konusunda HIMMS kriterlerine göre Seviye 6 hastane sayımız 167, en üst seviye olan Seviye 7 hastane sayımız ise 3’e ulaşmıştır” diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatının yanı sıra bağlı ve ilgili kuruluşlarının 2020 yılı bütçesi hakkında da bilgi veren Koca, sözlerini şöyle tamamladı:

“Sağlık Bakanlığı Merkezi Yönetim 2020 yılı toplam bütçesi 58 milyar 876 milyon TL’dir. Bütçemizde; personel ödenekleri 30 milyar 217 milyon TL, diğer cari ödenekler 18 milyar 49 milyon TL ve yatırım ödenekleri 10 milyar 610 milyon TL’dir. Ayrıca bağlı kuruluşlarımızdan Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğünün bütçesi 152 milyon, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun bütçesi 170 milyon, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığının bütçesi ise 80 milyon TL olarak planlanmıştır.”

Gün boyu müzakereleri süren 2020 Sağlık Bakanlığı bütçesi, komisyon üyelerinin oylarıyla kabul edildi.

 

Sunuma ulaşmak için bağlantı adresine tıklayınız:

https://sgb.saglik.gov.tr/Shared%20Documents/2020%20Yili%20Butce%20Sunumu.PDF